Pašništvo je na Veliki planini prisotno že več kot 500 let in je tudi razlog, da se je vasica zgradila, planina pa razvijala na svojevrsten način. Tako pastirji s svojimi kravami še danes držijo svoj primat in skrbijo, da življenje na planini ne zaide v napačno smer. Velika planina se med drugim lahko pohvali s tem, da je najvišja pašna planina v Sloveniji in ima največje pastirsko naselje v Evropi.

Kaj početi na Veliki planini?


Med obiskom Velike planine se lahko sprehodite po pastirskem naselju, ki je s svojo klasično arhitekturo postalo simbol Velike planine. Pastirsko naselje je najbolj živahno poleti, saj takrat v hišah bivajo pravi pastirji, na travnikih pa se pasejo njihove krave. Med obiskom si lahko privoščite tudi kolesarsko avanturo po kamnitih in gozdnih poteh po katerih vas oznake vodijo nazaj v dolino. Seveda ne smete pozabiti na postanek v eni izmed koč, kjer ponujajo odlične domače kulinarične dobrote. V primeru snega pa vam Velika planina ponuja smučanje ter dnevno in nočno sankanje.

Za koga?
Obisk Velike planine priporočamo vsakemu, ki se želi odmakniti od vsakodnevnih tegob in mestnega nemira, se sprostiti v objemu narave in se prepustiti dobri domači hrani.

Kdaj?
Najboljši čas za obisk Velike planine je poletje, saj se lahko odmaknete od vročih mestnih temperatur in se sprehodite po planini, ko se na njej tudi pastirji. Ob toplih oblačilih in primerni obutvi je obisk Velike planine mogoč skozi celo leto.

Kaj priporočamo?
Med obiskom Velike planine priporočamo delavnico izdelovanja sira Trnič, ki se ga drži sloves sira ljubezni. V kolikor planino obiščete v pašni sezoni pa le obiščite katero izmed pastirskih »bajt« in poizkusite pastirske jedi.


Pošljite povpraševanje za program po meri.